De kracht van knuffelberen

Knuffelberen zijn voor baby’s of toch niet?

Als je kind geboren wordt krijg je van vele om je heen knuffelberen. Het is schattig en het is speelgoed voor baby’s en peuters. Nou ik kan je vertellen mijn kinderen hebben in de baby/peuterfase amper met knuffelberen gespeeld! En natuurlijk, dit geldt niet voor iedereen maar de meeste kinderen gaan pas spelen met knuffelberen vanaf drie jaar. Naarmate ze ouder worden, beginnen ze echter meer te ontdekken en te verkennen, waardoor ze in contact komen met andere mensen en de wereld om hen heen. Het is de ontdekking van meer dan alleen mama en papa. Dit is dan ook een reden waarom knuffelberen als kinderen ouder worden meer een rol gaan spelen, ze gaan imiteren maar het biedt ook veiligheid. Als papa en mama niet aanwezig zijn, is de knuffelbeer zeker van heel groot belang. Kinderen voelen zich gesteund door hun knuffelbeer en die gaat het liefst overal mee naar toe. Ga jezelf na, binnenstappen in een nieuwe groep doe je toch het liefst met een veilig iemand naast je. Als die er niet is wat is dan onze veilige troef, die je kunt pakken….je telefoon! Dit hebben kinderen nog niet. Dus een knuffelbeer is dan zo gek nog niet waar een kind zich in kan verschuilen.

Een gevoel van comfort en veiligheid

Knuffelberen zijn vaak geliefde speelgoedvoorwerpen onder kinderen, omdat ze een gevoel van comfort en veiligheid bieden. Voor kinderen kunnen knuffelberen fungeren als vriendjes die er altijd zijn, troost bieden en een gevoel van veiligheid geven.

Kinderen kunnen zich ook emotioneel hechten aan hun knuffelberen en deze zien als een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse leven. Dit kan vooral het geval zijn tijdens stressvolle of angstige tijden, zoals wanneer een kind ziek is of wanneer ze voor het eerst naar school gaan. Daarom pleit ik ervoor: als kinderen voor het eerst naar school gaan om hun geliefde knuffelbeer mee te nemen. Waarom dit niet wordt gedaan is omdat ze volgens vele oud genoeg zijn! Waar zijn we bang voor? Mijn kind is niet stoer genoeg? De focus ligt op zijn knuffelbeer i.p.v op mij? Kinderen luisteren niet goed naar me met een knuffelbeer naast zich? Stel dat mijn kind straks ouder is, dan hoort het niet om nog met een knuffelbeer te lopen! Allemaal grote mensen overtuigingen, kijken we nog wel naar het belang voor een kind? 

Nog meer JA, waarom we knuffelberen mogen stimuleren

Knuffelberen kunnen ook helpen bij het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden. Bijvoorbeeld, wanneer kinderen hun knuffelbeer aan anderen laten zien, kan het hen helpen om verbinding te maken met anderen en om te leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en delen.

Hier een opsomming waarom we knuffelberen mogen stimuleren bij kinderen:

  1. Knuffelberen bieden troost en veiligheid Wanneer kinderen knuffelberen vasthouden, kan dit hen helpen om zich veilig en getroost te voelen. Dit gevoel van veiligheid kan kinderen helpen om zich meer op hun gemak te voelen bij het uiten van hun emoties en zich open te stellen voor anderen.

  2. Knuffelberen bieden een uitlaatklep voor emoties Kinderen kunnen hun knuffelberen gebruiken als een manier om hun emoties te uiten en te verwerken. Dit kan hen helpen om te leren hoe ze hun emoties op een gezonde manier kunnen uiten en kan bijdragen aan de ontwikkeling van emotionele intelligentie.

  3. Knuffelberen kunnen helpen bij het ontwikkelen van empathie Door te spelen met hun knuffelberen kunnen kinderen leren om zich in te leven in anderen en om de emoties van anderen te begrijpen. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van empathie, een belangrijke sociale vaardigheid.

  4. Knuffelberen kunnen helpen bij het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden Kinderen kunnen hun knuffelberen gebruiken om te oefenen met communicatie en om te leren hoe ze hun emoties en gedachten op een effectieve manier kunnen uitdrukken.

  5. Knuffelberen kunnen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden Kinderen kunnen hun knuffelberen gebruiken om te oefenen met sociale situaties, zoals het delen van hun knuffelbeer met anderen. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden zoals samenwerking en empathie.

Kortom, knuffelberen kunnen helpen bij het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden bij kinderen omdat ze kinderen een gevoel van veiligheid en comfort bieden en hen kunnen helpen om te leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en communiceren met anderen.

Knuffelberen als hulpmiddel

Er zijn veel hulpmiddelen die kunnen helpen bij de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden bij kinderen, waaronder Rollenspelen met knuffelberen

Rollenspel: Laat kinderen verschillende situaties naspelen waarin ze moeten communiceren met anderen en problemen moeten oplossen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van empathie en het vermogen om gevoelens van anderen te begrijpen.

Al met al kunnen knuffelberen voor kinderen een belangrijke bron van comfort en veiligheid zijn, evenals een hulpmiddel bij het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden.

Dus voordat we knuffels verbieden, denk eerst: wat is mijn reden om het te verbieden? Waar ben ik bang voor?

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Leuk, we keep in touch!